Dobra Praktyka Higieniczna to podstawowa do produkcji żywności bezpiecznej dla zdrowia konsumentów. Każdy właściciel firmy z branży spożywczej powinien dołożyć wszelkich starań, żeby spełnić wszystkie założenia dobrej praktyki higienicznej. Oprócz tego, że dzięki spełnieniu wymagań GMP/GHP będzie pewny że artykułu spożywcze wychodzące z zakładu nie spowodują żadnych zatruć pokarmowych, to spełni on wymagania sanepidu. Żeby Dobra Praktyka Higieniczna funkcjonowała w zakładzie, trzeba dołożyć wszelkich starań żeby zaznajomić się z wymaganiami Kodeksu Żywnościowego – są tam opisane podstawowe zasady minimum sanitarnego, na którym powinno opierać się każde przedsiębiorstwo funkcjonujące w branży spożywczej. Na Dobrą Praktykę Higieniczną składają się instrukcje GMP/GHP, które są niezbędne do wdrożenia systemu HACCP. Zachęcamy wszystkich do zaznajomienia się z rozporządzeniami opisującymi wymagania higienicznymi na rynku żywnościowym i stosowania się do nich. Tylko wtedy można wytwarzać wysokiej jakości i bezpieczną żywność. Bez spełnienia podstawowych wymogów związanych z dobrą praktyką higieniczną i produkcyjną, przedsiębiorca naraża się na sankcje ze strony sanepidu i skargi ze strony konsumentów.