Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) to higieniczne aspekty GMP, które dotyczą produkcji, obrotu żywnością w warunkach higienicznych i obejmuje następujące zagadnienia:
- stan sanitarny, techniczny zakładu oraz jego otoczenia, z szczególnym uwzględnieniem pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i socjalnych,
- użytkowanie maszyn i urządzeń w kontakcie z żywnością w higieniczny sposób,
- jakość wody stosowanej w zakładzie,
- stan zdrowotny i higiena pracowników,
- proces mycia i dezynfekcji,
- kontrola obecności szkodników,
- usuwanie odpadów i ścieków,
- kwalifikacje zawodowe pracowników
- prowadzenie dokumentacji w zakresie stosowania i przestrzegania higieny.
Dobra Praktyka Produkcyjna i Dobra Praktyka Higieniczna stanowią warunki wstępne do wdrożenia systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznego Punktu Kontroli (Hazard Analysis and Crirical Control Point – HACCP).
System HACCP musi opierać się na dobrze przemyślanym i skutecznym bazowym programie sanitarnym. Taki program sanitarny tworzą plamy, programy i podstawowe zabiegi, które są udokumentowane w ramach GMP/GHP. Wykluczają one tzw. zagrożenia wielopunktowe.