Higiena pracy w gastronomii

Mnóstwo ludzi spożywa posiłki poza domem w lokalach małej gastronomii oraz w hotelowych restauracjach. Jako klienci chcemy mieć zawsze pewność, że podawane w tych miejscach posiłki są smaczne oraz przygotowane w należyty sposób. Stąd też higiena pracy w gastronomii – dobra praktyka higieniczna to naprawdę istotny element, bo nierzadko wpływa na dalsze losy danego lokalu. Zabrudzone naczynia, stoły bądź też wychodzący z kuchni karaluch to informacje, które bardzo szybko zostaną przekazane dalej przez dotychczasowych gości. Nie chcąc zatem dopuścić do utraty klientów oraz przypięcia swojemu lokalowi łatki niechlujnego przybytku trzeba zawczasu wpoić pracownikom zasady czystości. Higiena pracy w gastronomii – dobra praktyka higieniczna to z pewnością umiejętna selekcja stosowanych środków czystości oraz bieżące podnoszenie świadomości zatrudnionej kadry w kwestii higieny.

W lokalach gastronomicznych zamiast preparatów chemii gospodarczej powinno się stosować środki czystości dedykowane do wspomnianych miejsc. Bezwzględnie należy wpajać pracownikom  gastronomii, że higiena pracy w gastronomii (Dobra Praktyka Higieniczna) obejmuje też o higienę osobistą. Właśnie z tego powodu należy w toaletach pracowniczych montować dozowniki na mydła w płynie oraz te do ręczników papierowych. Pamiętając o tych wszystkich detalach nasz obiekt nigdy nie będzie miał kłopotów z Sanepidem.