- Przed przystąpieniem do pracy pracownik powinien:
- Pozostawić odzież, obuwie, biżuterię i rzeczy osobiste w szafce – odzież osobista pracowników i fartuchy / odzież robocza powinny być przechowywane osobno,
- Umyć ręce zgodnie z instrukcją umieszczoną przy umywalce,
- Włożyć czyste ubranie robocze.
- Wszelkie niedyspozycje zdrowotne pracownik powinien zgłaszać przełożonemu przed przystąpieniem do pracy, chyba że dolegliwości wystąpią w czasie jej trwania. W przypadku choroby (biegunka, schorzenia skóry, gardła itp.) lub kontaktu z osobą chorą na chorobę zakaźną, pracownik powinien zgłosić się do lekarza.
- Podczas pracy pracownik zobowiązany jest przestrzegać właściwej higieny rąk – ręce należy myć i dezynfekować w miejscach do tego przeznaczonych, po każdym zabrudzeniu (instrukcja mycia znajduje się przy każdej umywalce), w szczególności:
- Po rozmowie telefonicznej
- Po drobnych pracach porządkowych
- Po kontakcie z pieniędzmi itp.
- Należy przestrzegać instrukcji higienicznego korzystania z WC.
- Posiłki należy spożywać tylko w wyznaczonym do tego celu miejscu.
- Palenie tytoniu dozwolone jest wyłącznie na zewnątrz budynku.
Zakładowa księga GMP/GHP dla gastronomii.