Instrukcja GMP/GHP zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami

Instrukcja zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami

  1. Przedmiot:
    W lokalu stosuje się profilaktykę dotyczącą zabezpieczenia przed szkodnikami. Pomieszczenia zabezpieczone są przed przemieszczaniem się szkodników (brak szczelin i otworów):
  • drzwi do pomieszczeń są szczelnie zamykane;
  • wszystkie kratki wentylacyjne zabezpieczone są trwale przed przypadkowym zsunięciem;
  • klapa sedesu w wc jest zamykana;
  • w oknach montowane są moskitiery;
  • odpady są składowane na zewnątrz pomieszczeń w szczelnie zamykanych pojemnikach i systematycznie usuwane;
  1. Sposób postępowania:
    2.1.Wszyscy pracownicy na bieżąco monitorują, czy nie wystąpiły czynniki wskazujące na obecność szkodników lub owadów. W celu potwierdzenia braku występowania szkodników właściciel dwa razy w miesiącu wypełnia „Kartę obecności szkodników”.
    2.2.W razie konieczności o wszelkich nieprawidłowościach powiadamiany jest właściciel firmy, który podejmuje decyzję o wezwaniu specjalistycznej firmy zajmującej się likwidacją szkodników, gryzoni lub owadów. Wszystkie działania są dokumentowane.
  2. Załącznik: „Karta obecności szkodników”
    Dane firmy DDD na wypadek konieczności podjęcia interwencji: