INSTRUKCJA TECHNOLOGICZNA
SMAŻENIA FRYTEK
Frytkownice:
Typ……………………………………………………………………………………….
(nazwa)
Tester stopnia zużycia tłuszczu
……………………………………………………………………………………………….
(nazwa)
1. Zamrożone frytki przed procesem smażenia przełożyć z zamrażarki do lodówki (+4°C)
w przeddzień użycia (ok. 12 h).
2. Włączyć frytkownicę i rozgrzać tłuszcz do temperatury 170°C (nie przegrzewać tłuszczu).
3. Wrzucić porcję frytek, kontrolując temperaturę smażenia. Temperatura smażenia nie powinna
przekraczać 170 -180°C. Czas smażenia – 10 minut.
4. Wyjąć kosz z frytkami do odcieknięcia tłuszczu.
5. Wyłożyć frytki do miski i poporcjować na talerz jednorazowego użytku.
6. Należy kontrolować stopień zużycia tłuszczu smażalniczego przy użyciu testera zgodnie z
instrukcją jego działania. Częstotliwość testu lipidowego należy ocenić wizualnie, ciemny tłuszcz,
przez który nie widać dokładnie kratki kosza frytkownicy po jego zanurzeniu w tłuszczu, wskazuje
konieczność sprawdzenia jakości tłuszczu.
7. Wymiana tłuszczu smażalniczego:
-wyłączyć frytkownicę z prądu,
– po ostygnięciu wylać tłuszcz do pojemnika przeznaczonego do gromadzenia zużytego tłuszczu,
zamknąć i odstawić do szafki na zapleczu (po napełnieniu pojemnika odbiór zużytego tłuszczu
zgłasza firmie utylizacyjnej Właściciel Zakładu*/……………………………………………….).
(osoba upoważniona)
– usunąć z frytkownicy resztki zanieczyszczeń,
– umyć frytkownicę preparatem do mycia i czyszczenia frytkownic, środek myjący spłukać
dokładnie gorącą wodą, pozostawić urządzenie do wyschnięcia,
– powierzchnie w otoczeniu urządzenia sprzątnąć, umyć i zdezynfekować,
– umyć i zdezynfekować ręce,
– napełnić frytkownicę świeżym tłuszczem,
– włączyć urządzenie.
Uwaga:
– przy działającym urządzeniu należy pamiętać o włączeniu wyciągu w okapie,
– zabiegi wymiany tłuszczu należy zorganizować tak, by jedna frytkownica była zawsze
gotowa do użycia w czasie działania zakładu.