Instrukcja technologiczna smażenia frytek

INSTRUKCJA TECHNOLOGICZNA

SMAŻENIA FRYTEK

Frytkownice:

Typ……………………………………………………………………………………….

(nazwa)

Tester stopnia zużycia tłuszczu

……………………………………………………………………………………………….

(nazwa)

1. Zamrożone frytki przed procesem smażenia przełożyć z zamrażarki do lodówki (+4°C)

w przeddzień użycia (ok. 12 h).

2. Włączyć frytkownicę i rozgrzać tłuszcz do temperatury 170°C (nie przegrzewać tłuszczu).

3. Wrzucić porcję frytek, kontrolując temperaturę smażenia. Temperatura smażenia nie powinna

przekraczać 170 -180°C. Czas smażenia – 10 minut.

4. Wyjąć kosz z frytkami do odcieknięcia tłuszczu.

5. Wyłożyć frytki do miski i poporcjować na talerz jednorazowego użytku.

6. Należy kontrolować stopień zużycia tłuszczu smażalniczego przy użyciu testera zgodnie z

instrukcją jego działania. Częstotliwość testu lipidowego należy ocenić wizualnie, ciemny tłuszcz,

przez który nie widać dokładnie kratki kosza frytkownicy po jego zanurzeniu w tłuszczu, wskazuje

konieczność sprawdzenia jakości tłuszczu.

7. Wymiana tłuszczu smażalniczego:

-wyłączyć frytkownicę z prądu,

– po ostygnięciu wylać tłuszcz do pojemnika przeznaczonego do gromadzenia zużytego tłuszczu,

zamknąć i odstawić do szafki na zapleczu (po napełnieniu pojemnika odbiór zużytego tłuszczu

zgłasza firmie utylizacyjnej Właściciel Zakładu*/……………………………………………….).

                                                                                                           (osoba upoważniona)

– usunąć z frytkownicy resztki zanieczyszczeń,

– umyć frytkownicę preparatem do mycia i czyszczenia frytkownic, środek myjący spłukać

dokładnie gorącą wodą, pozostawić urządzenie do wyschnięcia,

– powierzchnie w otoczeniu urządzenia sprzątnąć, umyć i zdezynfekować,

– umyć i zdezynfekować ręce,

– napełnić frytkownicę świeżym tłuszczem,

– włączyć urządzenie.

Uwaga:

– przy działającym urządzeniu należy pamiętać o włączeniu wyciągu w okapie,

– zabiegi wymiany tłuszczu należy zorganizować tak, by jedna frytkownica była zawsze

gotowa do użycia w czasie działania zakładu.